Matcha Tea je velmi specifický druh japonského zeleného čaje. Jemně namleté lístky s výrazně zelenou barvou jistě zaujmou každého čajomilce a způsob přípravy ještě více.
Jak se vyrábí
Vyrábí se z rostliny nazvané Čajovník čínský, stejně jako jiné druhy čaje. Způsob zpracování je však jiný. 3 – 4 týdny před sklizní se čajové plantáže přikryjí plachtami, aby byly chráněny před slunečním světlem. Poté se ručně sbírají do proutěných košů umístěných na zádech sběračů, poté spaří, usuší a nařežou. V této fázi se Matcha Tea jmenuje Tencha.
Aby z něj byl pravá Matcha je potřeba lístky pomlít, jelikož Matcha Tea se pije necezený.
Způsob přípravy
Matcha čaj se tradičně připravuje v průhledné sklenici, tak aby vynikla jeho sytě zelená barva. 2 g čaje nasypete do sklenice a zalijete horkou vodou. Čaj pak rozmícháte speciální bambusovou metličkou, která je vyrobena z jediného kusu bambusu.
Využití Matcha Tea v gastronomii je velmi široké.
Připravuje se také jako Matcha latté s našlehaným mlékem a oslazené medem nebo různými druhy sirupů, jako je například agávový sirup nebo javorový, podle chuti. Horký Matcha můžete také připravit jako vídeňskou kávou s velkou porcí šlehačky, zasypanou kakaem a skořicí. Nebo šlehačku obměnit vanilkovou zmrzlinou.
Připravuje se také po studenu, jako shake, s ovocem, jogurtem či mlékem.
Obzvláště lahodný je Matcha shake s banánem.
Matcha ledový čaj vás osvěží kdykoli v parném dni a je snadný na přípravu, stačí vychlazený Matcha Tea nalít do sklenice, přidat led a ozdobit limetkou nebo citronem.
I jako drink na párty
Na party lze Matcha Tea připravit i jako drink, smícháním s minerálkou a ovocnými džusy, doplněno ledem nebo ledovou tříští.
Díky své zelené barvě si získal velkou oblibu i jako přísada do pečiva. Můžete si připravit Matcha sušenky, brownies, perník, bábovku, palačinky nebo také zmrzlinové dezerty.
Velmi oblíbené jsou Matcha košíčky ozdobené našlehaným Matcha tvarohem, kdy dosáhnete různých odstínů zelené.
Zdravotní benefity
Matcha Tea je velmi přínosný pro zdraví. Jeho příznivé účinky na lidský organismus jsou prověřeny již mnoha staletími. Je bohatým zdrojem katechinů a flavonoidů, které jsou velmi přínosné pro tělo.
Pravidelné pití Matcha Tea detoxikuje organismus, uvolňuje mysl a navozuje relaxaci, dodává energii, posiluje imunitu, působí také proti zánětům a infekčním chorobám sezónního charakteru. Jako skvělý jako doplněk při chřipce i nachlazení. Je velmi bohatý na antioxidanty, zároveň podporuje paměť a zvyšuje schopnost soustředit se. Působí pozitivně i na zrak.
Osobám, které trpí diabetem nebo střevními chorobami se také doporučuje pití Matcha Tea.
Obsahuje velké množství vitaminů a minerálů, vápník, chrom, mangan, draslík, selen, vitamin A, C, E, zinek a železo. Matcha Tea je skvělý pomocník při nemocech, ale také nápoj určený k dennímu užívání v mnoha variantách a obměnách.