12 toxických látek ve zpracovaných potravinách

 Pečlivě sledujte, co jíte. S každým soustem můžete požít toxické škodliviny, které jsou velmi nebezpečné pro vaše zdraví. Potraviny, které si v současné době můžete koupit v supermarketu, nejsou zdaleka přirozené. Velké potravinářské řetězce, které chtějí pouze bohatnout, nemyslí na vaše zdraví. Používají mnoho konzervačních látek, chemikálií a přísad, které jsou pro člověka trvale škodlivé.

Seznam nebezpečných látek v potravinách:

Příště až budete nakupovat, buďte velmi pozorní. Přečtěte si dobře obal výrobku a štítky. Uvědomíte si, že většina potravin, které nakupujete a konzumujete, obsahuje alespoň jednu z níže uvedených toxických látek.

Vysokofruktózový kukuřičný sirup

Tento sirup se nachází ve sladkých potravinách. Je např. obsažen v Coca Cole, v cukrovinkách a dezertech. Je také široce používán pro přípravu potravin rychlého občerstvení. Možnými důsledky užívání kukuřičného sirupu jsou obezita, inzulinová rezistence, přebytečný břišní tuk a srdeční onemocnění.

Trans mastné kyseliny

Jsou známé také jako hydrogenované nebo částečně hydrogenované tuky, nacházejí se mezi složkami mnoha zpracovaných potravin, jako jsou sušenky, balené a mražené potraviny. Mezi důsledky konzumace těchto trans tuků patří srdeční onemocnění, cukrovka a rakovina.

Aromata

Aromata dodávají potravinám tu správnou chuť. Jsou ve všech dezertech, v perlivých slazených nápojích, sušenkách a hotových jídlech. Tyto umělé příchutě jsou pro lidské tělo opravdu škodlivé. V rámci této skupiny existuje více než 100 různých chemických přísad, jejichž cílem je „dát zdravější chuť“ potravinám. Možné důsledky umělých příchutí jsou alergie a poruchy chování, jako je hyperaktivita.

Glutamát sodný

Tato látka se nachází v mnoha slaných potravinách, jako jsou např. hranolky. Bývá používán místo soli nebo chloridu sodného. Glutamát sodný může způsobit bolesti na hrudi, zrychlené bušení srdce a bolesti hlavy. Díky jeho konzumaci máte potřebu více jíst a nejste schopni vnímat jiné chuti.

Umělá barviva

Umělá barviva se nachází ve všech zpracovaných potravinách. I když je seznam barviv napsaný na štítcích u sladkostí, bonbónů, sušenek, lidé je přesto kupují. Tyto barviva mohou způsobit alergie, hyperaktivitu (zejména u dětí) a poruchu pozornosti.

Umělá sladidla

V této skupině najdeme různé typy sladidel:

  • Aspartam, který má negativní účinky na nervový systém a může způsobit bolesti hlavy, závratě, ztrátu paměti a křeče.
  • Sacharóza, která snižuje množství pozitivních bakterií ve střevě.
  • Acesulfam draselný, který podle některých studií může způsobit rakovinu.
  • Neotamo, jehož spotřeba ještě nebyla prohlášena za zcela bezpečnou.
  • Sacharin, který způsobuje rakovinu.

Konzervanty

Existují různé typy konzervačních látek a všechny mají nepříznivé účinky na zdraví člověka. Patří sem např. TBHQ nebo antioxidant E319 (způsobuje nevolnost a zvracení), polysorbáty 60, 65 a 80 (které způsobují neplodnost, anafylaxi a oslabují imunitní systém), BHT, E321 a BHA nebo E320 (způsobují problémy s ledvinami a játry), benzoát sodný nebo E211 (způsobující alergické reakce a karcinogeny) nebo sulfity (příčiny alergických reakcí a zejména astmatu).

Udělejte tlustou čáru za ničením svého těla! Naopak začněte s obnovou ->

Řepkový olej

I když mnozí věří, že řepkový olej je zdraví prospěšný, a právě z tohoto důvodu se stal v posledních letech velmi populárním, ve skutečnosti má velmi škodlivé účinky. Tento olej je přítomný ve 30 % výrobků, které běžně jíte. Jeho konzumací takzvaně utopíte zdravé buňky, což zabraňuje jejich řádnému fungování. Řepka může způsobit plicní emfyzém a potíže s dýcháním.

Dusitan sodný

Používá se jako konzervační látka a udržuje barvu v masných derivátech (které mají velmi nízké procento skutečného masa). Je kombinován s jinými druhy soli a koření, s dusičnanem sodným a dusičnanem draselným. Zabraňuje otravě bakterií, ale může způsobit rakovinu.

Odpěňovače

Tento průmyslový chemický výrobek se používá například pro přípravu kuřecích nuget. Způsobuje nádory na žaludky a poškozuje DNA.

Protispékavé látky

Používají se k absorpci vlhkosti potravin a obvykle se přidávají do práškových nebo sušených produktů. Skládají se z fosfátu, uhličitanu, křemičitanu a hliníku. Protispékavé látky patří mezi příčiny Alzheimerovy choroby.

Emulgátory

Mezi hlavní emulgátory patří bromovaný rostlinný olej, polysorbát 80 a karagenan. Nacházejí se v čokoládovém mléce, zmrzlině, sýru Cottage nebo tvarohu, želatině a kojenecké výživě. Tyto toxické látky zůstávají v těle roky.