Binchotan, aneb přírodní produkt pro přípravu zdravé vody – RECENZE Endles

Čerstvá voda je jedním ze základních zdrojů tekutin, které je nutné denně doplňovat, aby byla v lidském organizmu udržena potřebná rovnováha a podporovány základní metabolické procesy.

Vodu je možné si dopřávat v podobně různých nápojů, ať už ochucených nebo s přídavkem tělu prospěšných vitamínů a minerálů, ale také v základní neochucené formě. V této formě je obecně zdravější a konzumace čerstvé čisté vody je doporučována také jako detoxikační technika. Jakou tedy pít?

Co pít, když se rozhodnete pro neochucenou vodu

Přestože je možné nakupovat vodu balenou, její cena je obvykle v porovnání s kohoutkovou vodou řádově vyšší a nemusí dosahovat požadované čerstvosti.

Zdroje pitné vody pro vodu kohoutkovou zase musí být upravovány, aby byla zachována její minimální zdravotní závadnost (obsah virů a bakterií).

Úprava spočívá v obohacení pitné vody chemickými přísadami, které pomáhají snižovat podíl těchto látek, obvykle se jedná o sloučeniny na bázi chlóru, jejichž rezidua mohou v kohoutkové vodě zůstávat a společně s minerály způsobujícími její tvrdost redukují její kvalitu i chuťové vlastnosti.

Existuje však několik možností, jak si kohoutkovou vodu filtrovat v pohodlí domova, tak aby bylo dosaženo maximální čistoty kohoutkové vody. Vedle bateriových či konvičkových filtrů lze používat také přírodní produkty, mezi nimiž kraluje binchotan – tyčinka z aktivního uhlí, které je již po staletí k tomuto účelu využíváno v Japonsku.

Co je binchotan a jak se používá

Binchota je přírodní aktivní uhlí, které se tradičními procesy vyrábí z dubu Ubame, rostoucího v Laosu a také na Japonských ostrovech.

Příprava uhlí byla dlouhou dobu tajemstvím, v současné době je však obecně známá a realizuje se dodržováním specifických kroků, které zajišťují, že dosáhne potřebnou pórovitou strukturu, a přitom si zachovává minerální látky, které jsou při přípravě filtrované vody malým bonusem.

Uhlí se připravuje z prořezů dubu Ubame (nikdy se k jeho výrobě stromy nekácí, nechávají se neustále dorůstat), které se nejdříve měsíc suší, a následně se vypaluje při nízkých a vysokých teplotách.

Po vypálení dojde k rychlému ochlazení a nanesení účinného prášku, který pomáhá uzavírat povrch tyčinky. Po vypálení je uhlí leštěno a sterilizováno. Takto připravený produkt je možné okamžitě používat.

Pórovitá struktura uhlí zachytává drobné nečistoty a nežádoucí chemikálie, které se ve vodě nachází, a zároveň do ní uvolňuje živiny nastřádané v dužině stromu během jeho růstu.

Aplikace binchotanu Endles v domácnosti

Binchotanové tyčinky jsou prodávány jednotlivě s deklarovanou sterilizací, před jejich použitím se však doporučuje jejich vyvaření (přibližně půl hodiny).

Tyčinka se vždy vkládá do uzavíratelné skleněné nádoby s obsahem jednoho litru vody a tam se ponechává působit (na každou dávku by mělo filtrování probíhat nejméně hodinu, ideální je však nechat vodu odstát déle, klidně přes noc).

Celková doba, po kterou si tyčinka zachovává své filtrační schopnosti, činí půl roku, po čtvrt roce je však dobré ji vyčistit opětovným vyvařením a mechanickým očištěním.

Co dělat po použití

Tyčinku lze používat kontinuálně po celých šest měsíců. Po její expiraci je možné ji dále upotřebit jako lapač pachů (například do lednice), nebo ji nechat rozložit buď přímo v květináči s bylinkami či květinami, nebo na kompostu. Uhlí dodá půdě další živiny a je stoprocentně přírodní, takže je výborným hnojivem.

Výhody a nevýhody tyčinky binchotan

Velikou výhodou tyčinky je nejen její ryze přírodní původ, ale také ekologická výroba, která je zcela obnovitelná a nevyžaduje pokácení stromu, z něhož je získáváno kvalitní dubové dřevo.

Celková cena tyčinky Endles je také velmi příznivé (v našich končinách se pohybuje kolem 200 Kč za kus, což je s ohledem na půlroční užívání velmi slušný poměr cena/výkon) a její následné upotřebení a minimální dopad na životní prostředí splňuje požadavky zero-waste strategií.

Nevýhodou tyčinky je ovšem právě poměrně krátká doba užívání a dlouhá doba filtrace – klasické konvičkové filtry propouštějí přefiltrovanou vodu postupně, takže je možné ji pít prakticky hned, u tyčinky je nutné si minimálně hodinu počkat, což se může podepsat na její teplotě.