RECEPT: Bezinková šťáva

Bezinky právě dozrávají! Trsy černých bobulí jsou plné zdraví prospěšných látek a navíc si na nich můžete pochutnat. Vyzkoušejte šťávu podle našeho receptu.

Bezinky obsahují cukr, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektiny, vitamíny skupiny B, C, vápník a kyselinu panthotenovou. Plně vyzrálý černý bez je doslova vitamínovou bombou, která má příznivý vliv hlavně na imunitu člověka. Působí antiskleroticky a regeneruje jaterní buňky.

Pozor! Syrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost. Po tepelném zpracování však tyto negativní účinky vymizí.

Bezinková šťáva – recept

1 kg dobře vyzrálých bezinek, 2 l vody, 700 g  cukru, lžička kyseliny citrónové

Očištěné bezinky podlijeme vodou a rozvaříme. Propasírujeme, do šťávy přidáme cukr a kyselinu citónovou a povaříme. Vařící šťávu nalijeme do lahví, uzavřeme a obrátíme, aby se víčka vysterilovala. Necháme vychladnout a uchováváme v chladu. Pokud do šťávy přidáme alkohol, například rum, získáme výborný bezinkový likér.

8 komentářů

  1. Eva Johanesova 7.9.2015
  2. monika 9.9.2014
    • Žába 11.9.2014
  3. Karin 29.8.2014
    • anna 8.9.2014
  4. Adéla 29.9.2013
    • Kačule 29.9.2013
    • redakce 30.9.2013

Přidejte komentář