20. 10. 2017

Polévka z dýně Hokkaido

Tato odrůda dýně, známá pod názvem Hokkaido, se pomalu začíná dostávat do povědomí spotřebitelů. Lze ji koupit nejen ve specializovaných prodejnách, ale už i v sítích supermarketů a navíc v biokvalitě. Dýně se hojně pěstuje v Japonsku, odkud také pochází její název. Je velmi prospěšná našemu zdraví a získává si pevné místo v naší kuchyni.

O dýni

Tato dýně roste na japonském ostrově Hokkaido na sopečné půdě, kam byla dovezena z Nové Anglie. Je mnohem menší než dýně, které se u nás obvykle pěstují. Váží běžně 0,7 – 2,5 kg. Vyskytuje se v barvě žluté až sytě oranžové, bělavé stříbrné až tmavě zelené. Dužina je tvrdá a oranžová. Má velmi dobrou sladkou chuť podobnou chuti brambor či pečených kaštanů. Pro některé pokrmy můžeme dýni použít i se slupkou a pro některé pokrmy ji můžeme oloupat. Dužinu lze konzumovat jak syrovou, tak vařenou. Velmi chutná jsou i její semínka, která se jí loupaná.

Dýně a zdraví

Dýně se řadí mezi velmi zdravou zeleninu, která obsahuje řadu vitamínů, minerálů – betakarotén, vitamíny B1, B2, B3, draslík a jiné. Doporučuje se při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní. Vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku dělá z dýňové dužiny skvělý lék na srdeční poruchy a poruchy ledvin. Dokáže na sebe vázat toxiny, které rozpouští a vylučuje je z těla. Dužina má močopudné a žlučopudné účinky.

Jak připravit polévku z dýně

Budeme potřebovat 500 g BIO dýně Hokkaido, 1/2 velké cibule, mořskou sůl.

Dýni nakrájíme na střední kostky, které s nakrájemnou cibulí osmahneme na kvalitním oleji. Přidáme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí (20 – 30 minut). Poté polévku rozmixujeme nebo jen rozmačkáme, podle toho, jak jemnou polévku chceme mít. Většinou není nutné již polévku dochucovat, už tak je skvělá. Můžeme ale dochutit sójovou omáčkou nebo zeleninovým bujónem. Polévku lze také dozdobit sójovou smetanou nebo semínky. Dobrou chuť!

Zdroj: www.bio-life.cz

Podobné štítky: ,

Komentáře k článku

Ochrana před roboty * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Další v kategorii

Zabalte si svačinu ekologicky do obalů EcoEasy Wrap
Zabalte si svačinu ekologicky do obalů EcoEasy Wrap

Také vás při balení svačiny do alobalu nebo igelitového sáčku napadlo, že potřebujete obal, který po jídle [Číst dále]

Soutěž o sadu spořičů vody Watersavers
Soutěž o sadu spořičů vody Watersavers

Nad možností ušetřit na spotřebě vody v domácnostech či  firmách, by se měl pozastavit snad každý, kdo [Číst dále]

Proč si namlít celozrnnou mouku pomocí domácího mlýnku
Proč si namlít celozrnnou mouku pomocí domácího mlýnku

Voňavý a zdravý koláč, chutný chléb z těch nejkvalitnějších surovin, vločky do kaší a müsli [Číst dále]

4 tipy na neobyčejné ekologické lahve na vodu
4 tipy na neobyčejné ekologické lahve na vodu

Ekologické lahve jsou v dnešní době u nás naštěstí již velmi rozšířené. Jejich ekologický přínos je [Číst dále]

Zdravé spaní bez chemie
Zdravé spaní bez chemie

Věděli jste, že není povlečení jako povlečení? O tom, že chemie na nás v dnešním světě útočí na [Číst dále]

Můžete také navštívit:

WiananGroup™ - Návrh, realizace a provoz webových stránek.