25. 9. 2018

Cuketa na šest způsobů

Pokud dostáváte cukety a nevíte, jak je zpracovat, nevěšte hlavu. Cuketa se dá připravit na mnoho způsobů a je základem pro mnoho chutných jídel. Přinášíme vám výběr ověřených a jednoduchých receptů, které určitě stojí za vyzkoušení.

 

Cuketové řízečky

Suroviny:

cuketa, sůl, 2 stroužky česneku, hladká mouka, vajíčka, mléko, strouhanka, olej na smažení

Postup:

Cuketu omyjeme a nakrájíme na 1cm silné plátky, které lehce posolíme a necháme krátce odležet. Obalujeme v klasickém trojobalu. Řízečky smažíme na oleji do zlatova. Jako přílohu podáváme vařené brambory.

 

Cuketová buchta

Suroviny:

3 hrnky polohrubé mouky, 1  a 1/4 hrnku pískového cukru, 1 prášek do pečiva, 1 lžička prášku do perníku, 1 vanilkový cukr, špetka skořice, 2 hrnky strouhané cukety, 1 hrnek oleje, 2 vejce, 1 bílý jogurt, rozinky či nasekané ořechy (nejlépe vlašské)

Postup:

Smícháme všechny sypké suroviny a poté přidáme ostatní, pořádně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný pekáč. Pečeme při 200° asi 20 min.

 

Cuketa plněná mletým masem

Suroviny:

3 střední cukety, 500g mletého masa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl, pepř, dvě lžíce hl. mouky, 1 vejce, 150g sýru na strouhání (např. eidam, olivový olej

Postup:

Na oleji lehce osmažíme cibuli nakrájenou na kostičky. Přidáme mleté maso, česnek, protlak a pepř. Promícháme, chvíli dusíme. Mezitím rozkrojíme cukety podélně na půl a vydlabeme dužinu. Dužinu ze dvou cuket nakrájíme na kostičky, přidáme k masu a osolíme. Dusíme až je cuketa poloměkká. Vydlabané cukety naplníme směsí, zasypeme nastrouhaným sýrem, pokapeme olivovým olejem, podlijeme trochou vody a v pekáči dáme péct na 200 °C dokud sýr nezrůžoví, asi  30-40 min.

 

Cuketa s míchanými vajíčky

Suroviny:

1 menší cuketa, 1 oloupané rajče, 3 vajíčka, 1/2 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, olej

Postup:

Cibuli, rajče a cuketu nakrájíme na malé čtverečky. Česnek na plátky. Na pánev s rozehřátým olejem vložíme cibulku a nakrájený česnek. Po zesklovatění cibulky přidáme cuketu a přikryté dusíme dokud není cuketa měkká. Potom přidáme nakrájené rajče a ještě chvíli dusíme. Pak přidáme rozšlehaná vejce a vše osolíme dle chuti. Mícháme dokud se vajíčka nesrazí.

 

Gratinovaná cuketa s brambory

Suroviny:

2 středně velké cukety, 5 středně velkých brambor, 15dkg anglické slaniny na plátky, 1 smetana 33%, sůl, pepř, tymián

Postup:

Cuketu a oloupané brambory nakrájíme na kolečka, slaninu rozkrojíme na velikost cukety a brambor. Skládáme střídavě do pekáče, osolíme opepříme, posypeme tymiánem a zalijeme smetanou. Pečeme v troubě do měkka. Podáváme jako samostatný pokrm a nebo jako přílohu.

 

Cuketové placičky

Suroviny:

30 dkg mladé cukety, 10 dkg polohrubé mouky, 10 dkg sýra, 10 dkg libové anglické nebo šunky, 2 vejce, 1/2 lžičky prášku do pečiva, pažitka, petrželka, libeček, sůl, pepř, olej

Postup:

Omytou cuketu nastrouháme nahrubo, osolíme, necháme odstát a slijeme vodu, kterou pustila. Přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, nakrájenou anglickou, mouku s práškem do pečiva, žloutky, nasekané bylinky a promícháme.

Opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků, osolíme, opepříme a smažíme na oleji do zlatova.

 

Dobrou chuť!

Inspiraci pro recepty jsme čerpali ze stránek www.toprecepty.cz

Podobné štítky: ,

Jeden komentář for “Cuketa na šest způsobů”

  • Katka K. says:

    Včera jsem zkusila upéct podle vašeho receptu cuketovou buchtu. Ořechy jsem neměla, tak jsem dala rozinky a nakonec ji ještě polila čokoládovou polevou. Je výtečná. Zařadím si ji do své kuchařky!


Komentáře k článku

Ochrana před roboty * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Další v kategorii

Což takhle dát si kopřivový „špenát“
Což takhle dát si kopřivový „špenát“

Pokud nepatříte k odpůrcům špenátu, vyzkoušejte pro změnu jeho variantu z kopřiv. Kopřivy si natrháte volně [Číst dále]

Polévka z dýně Hokkaido
Polévka z dýně Hokkaido

Tato odrůda dýně, známá pod názvem Hokkaido, se pomalu začíná dostávat do povědomí spotřebitelů. Lze ji [Číst dále]

Domácí rajčatový kečup
Domácí rajčatový kečup

Pokud máte rajčata z vlastní zahrádky nebo od ekopěstitele, máme pro Vás recept na výborný domácí kečup. [Číst dále]

Dýňový kompot
Dýňový kompot

Dýně je ideální biopotravina. Roste bez větších nároků na každé zahrádce. Pokud nemáte dýni z vlastního [Číst dále]

Můžete také navštívit:

WiananGroup™ - Návrh, realizace a provoz webových stránek.