17. 8. 2017

Proč si namlít celozrnnou mouku pomocí domácího mlýnku

Voňavý a zdravý koláč, chutný chléb z těch nejkvalitnějších surovin, vločky do kaší a müsli z jakékoliv obilniny, na kterou máte zrovna chuť. Zachování maximálního množství živin, vitamínů, prospěšných tuků, minerálních látek, 100% čerstvost bez jakýchkoliv přidaných látek. Proč celozrnná mouka vítězí nad bílou? A proč je o poznání lepší ta doma umletá?

 

Pro začátek si připomeňme složení obilného zrna:

  1. obal neboli otruby – zdroj prospěšné vlákniny, obsahují i kyselinu fytinovou a minerální látky (fosfor, draslík, mangan, železo vápník hořčsložení obilného zrnaík).
  2. moučné jádro – endosperm – bílý vnitřek zrna, který obsahuje nejvíce bílkovin (zejména lepek), škrob a minimum živin.
  3. klíček nebo zárodek na hřbetní straně zrna- obsahuje zejména nenasycené mastné kyseliny a v nich rozpuštěné vitamíny. Také velmi kvalitní bílkoviny, vitamíny E, B, B1, B6 a enzymy.

 

Průmyslové zpracování mouku znehodnotilo

V dřívějších dobách se celá zrna mlela v kamenných  mlýnech. V mouce tak zůstávaly všechny části zrna a s nimi zdraví prospěšné enzymy a nenasycené mastné kyseliny. Tyto tuky, se v mouce velmi rychle kazí a tím klesá doba trvanlivosti mouky.

Obchodníci, mlynáři a pekaři se proto snažili získat mouku, která bude trvanlivější, jemnější a bude mít stále stejnou kvalitu. V 19. století se mouka začala mlít na železných a porcelánových mlýnech. Dnes se zrna melou na mlýnech ocelových a to tak, že se nejprve obrousí vnější část zrna včetně klíčku a semele se pouze vnitřní proteinová část zrna. Tím vznikne bílá, kyprá, trvanlivá mouka, která je však ochuzena o všechny podstatné živiny.

 

Proč omezit bílou mouku

Bílá mouka obsahuje jednoduchý cukr, který se vstřebává hned na počátku zažívacího traktu přímo do krve, proto se zvýší cukr v krvi najednou. V tu chvíli musí slinivka vyplavit inzulín, který zpracuje glukózu a výsledkem je kolísání hladiny cukru v krvi a nadměrné vyčerpávání slinivky. Do krve se nám dostávají také molekuly lepku, které na sebe váží cholesterol. V našem krevním řečišti pak vytvářejí shluky a usazeniny, které zapříčiňuji cévní onemocnění jako je infarkt či mozková mrtvice.

 

Proč používat mouku celozrnnoucelozrnná vs. bílá mouka

Celozrnná mouka obsahuje o 60 % vápníku, 76 % železa, 85 % hořčíku, 78 % zinku, 77 % vitaminu B1, 80 % vitaminu B2, 86 % vitaminu E více, než mouka bílá.

Díky obsahu polysacharidů, tedy složitých cukrů, které se uvolňují do krve pomalu a postupně během celého zažívání, máme stálou hladinu krevního cukru. Polysacharidy také vytváří živnou půdu pro prospěšné střevní bakterie, což prospívá imunitnímu systému.

 

Celozrnná mouka v pekárenských výrobcích

Snaha obchodníků a pekařů je však stále stejná. Vydělat peníze bez ohledu na lidské zdraví. Poptávce po celozrnných výrobcích se tak přizpůsobili po svém. Za celozrnnou mouku a výrobky z ní vydávají mouku bílou, obohacenou o otruby a barvenou například karamelem. V této mouce však stále chybí nejdůležitější části klíčků. Navíc otruby, získané při broušení zrn, jsou pro naše střeva velmi nebezpečné. Jsou ostré a poškozují sliznici střev.

 

Správná volba pro naše zdraví

Chcete-li tedy pro své zdraví konzumovat kvalitní pečivo z kvalitní mouky, je nejlepší volbou pořízení domácího mlýnku na obilí. Jednoduše si zakoupíte obiloviny v preferované kvalitě. Ty se snadno uchovávají v chladnu po dlouhou dobu. Před pečením si na mlýnku namelete pouze potřebné množství mouky ať už na chléb, koláč či vločky do kaše k snídani. Živiny narušíte až v momentě, kdy potřebujete něco péct nebo vařit . Čerstvě umletá mouka a vločky krásně voní a skvěle chutnají. Můžete si umlít jakoukoliv mouku – špaldovou, žitnou, pohankovou, kamutovou, pšeničnou, kukuřičnou nebo třeba rýžovou. Mletí je jednoduché a rychlé. Víte přesně, co budete jíst, znáte  kvalitu, původ  a čerstvost obilovin.

 

domácí mlýnek na mouku

Mlýnky a vločkovače KoMo

Skvělou volbou jsou domácí mlýnky a vločkovače KoMo. Jsou navrženy do nejmenších detailů a vyrobeny z vysoce odolných materiálů – i proto je na většinu z nich záruka plných 12 let. Mají tichý chod motoru – obzvlášť u vločkovačů. Výkonné motory jsou vyráběny speciálně pro tyto mlýnky a uspokojí nároky i větších domácností – a vydrží vám desítky let. Jsou velmi kompaktní a vejdou se tak do každé kuchyně.

Kryty mlýnků a vločkovačů tvoří udržitelné těžené dřevo s certifikátem PEFC. Jsou krásně zpracované, naolejované rostlinnými oleji v bio kvalitě a snadno se čistí. Nejlépe se udržují pomocí jemného brusného papíru a oleje.

Všechny mlýnky a vločkovače jsou pro zachování nejvyšší možné kvality vyráběny v Rakousku a Německu. Jsou ručně skládané a každý je otestován, než se vydá na svou pouť za zákazníkem.

Stačí si jen vybrat a užívat si čerstvou, zdravou a chutnou mouku a jemné, lahodné vločky z jakýchkoliv obilovin, které máte rádi. Celou nabídku mlýnků a vločkovačů naleznete na webu econea.cz.

text: Hana Petrová

Podobné štítky: , ,

Komentáře k článku

Ochrana před roboty * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Další v kategorii

Zabalte si svačinu ekologicky do obalů EcoEasy Wrap
Zabalte si svačinu ekologicky do obalů EcoEasy Wrap

Také vás občas při balení svačiny do alobalu nebo igelitového sáčku napadlo, že by se vám líbil obal, [Číst dále]

Soutěž o sadu spořičů vody Watersavers
Soutěž o sadu spořičů vody Watersavers

Nad možností ušetřit na spotřebě vody v domácnostech či  firmách, by se měl pozastavit snad každý, kdo [Číst dále]

4 tipy na neobyčejné ekologické lahve na vodu
4 tipy na neobyčejné ekologické lahve na vodu

Ekologické lahve jsou v dnešní době u nás naštěstí již velmi rozšířené. Jejich ekologický přínos je [Číst dále]

Zdravé spaní bez chemie
Zdravé spaní bez chemie

Věděli jste, že není povlečení jako povlečení? O tom, že chemie na nás v dnešním světě útočí na [Číst dále]

Můžete také navštívit:

WiananGroup™ - Návrh, realizace a provoz webových stránek.