17. 8. 2017

Bezinková šťáva

Bezinky právě dozrávají! Trsy černých bobulí jsou plné zdraví prospěšných látek a navíc si na nich můžete pochutnat. Vyzkoušejte šťávu podle našeho receptu.

Bezinky obsahují cukr, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektiny, vitamíny skupiny B, C, vápník a kyselinu panthotenovou. Plně vyzrálý černý bez je doslova vitamínovou bombou, která má příznivý vliv hlavně na imunitu člověka. Působí antiskleroticky a regeneruje jaterní buňky.

Pozor! Syrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost. Po tepelném zpracování však tyto negativní účinky vymizí.

Bezinková šťáva – recept

1 kg dobře vyzrálých bezinek, 2 l vody, 700 g  cukru, lžička kyseliny citrónové

Očištěné bezinky podlijeme vodou a rozvaříme. Propasírujeme, do šťávy přidáme cukr a kyselinu citónovou a povaříme. Vařící šťávu nalijeme do lahví, uzavřeme a obrátíme, aby se víčka vysterilovala. Necháme vychladnout a uchováváme v chladu. Pokud do šťávy přidáme alkohol, například rum, získáme výborný bezinkový likér.

8 komentářů for “Bezinková šťáva”

  • Eva Johanesova says:

    Dělám šťávu každý rok a je opravdu vyborna

  • monika says:

    Kdy se tam má přidat ten Rum? 😀 (v které fázi vaření…)

    • Žába says:

      Já ho dávala před naléváním do sklenic. Nechala jsem to chviličku povařit a je to fakt parádní chuť 🙂

  • Karin says:

    tak právě vařím bezinkovou šťávu poprvé v životě. dělám to z 8 kg bobulek a stále upíjím ze zběračky něco tak dobrého jsem ještě nemělachutnají jak borůvky super dobrý.

  • Adéla says:

    dobrý den smím se zeptat kdy bezinky na stavu tak asi sbirat?do zari?diky za odpoved

    • Kačule says:

      Datum do kdy vám asi nikdo neřekne 🙂 prostě se sbírají když jsou pěkně vyzrálé, bez zelených kuliček (ty jsou ještě nedozrálé) a bez seschnutých bobulek ( ty už jsou přezrálé). My jsme na nich byly právě včera a jsou akorát,krásně dozrálé,tak jdu dělat likér a tuhle šťávu 🙂 snad se povede 🙂

    • redakce says:

      Dobrý den,
      ano je to přesně tak, jak píše Kačule. Dozrávat můžou na různých místech různě, třeba na jihu je to dříve. Tady v Brně jsou teď akorát. Ať se šťáva povede!:-)


Komentáře k článku

Ochrana před roboty * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Další v kategorii

Zabalte si svačinu ekologicky do obalů EcoEasy Wrap
Zabalte si svačinu ekologicky do obalů EcoEasy Wrap

Také vás občas při balení svačiny do alobalu nebo igelitového sáčku napadlo, že by se vám líbil obal, [Číst dále]

Soutěž o sadu spořičů vody Watersavers
Soutěž o sadu spořičů vody Watersavers

Nad možností ušetřit na spotřebě vody v domácnostech či  firmách, by se měl pozastavit snad každý, kdo [Číst dále]

Proč si namlít celozrnnou mouku pomocí domácího mlýnku
Proč si namlít celozrnnou mouku pomocí domácího mlýnku

Voňavý a zdravý koláč, chutný chléb z těch nejkvalitnějších surovin, vločky do kaší a müsli [Číst dále]

4 tipy na neobyčejné ekologické lahve na vodu
4 tipy na neobyčejné ekologické lahve na vodu

Ekologické lahve jsou v dnešní době u nás naštěstí již velmi rozšířené. Jejich ekologický přínos je [Číst dále]

Zdravé spaní bez chemie
Zdravé spaní bez chemie

Věděli jste, že není povlečení jako povlečení? O tom, že chemie na nás v dnešním světě útočí na [Číst dále]

Můžete také navštívit:

WiananGroup™ - Návrh, realizace a provoz webových stránek.